Αδέποτα ζώα – Φιλόζωοι ή υποκριτές;
Υπολογίζεται πως περίπου 600εκατομμύρια αδέσποτα ζώα «ταλαιπωρούνται» κάπου στον κόσμο αυτή την στιγμή.
Η 4 Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 2010 ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα αδέσποτα.
Τα αδέσποτα ζώα τα συναντάμε παντού. Προσποιούμαστε πως δεν υπάρχουν και αντιδρούμε μόνο όταν σημειωθεί κάποια επίθεση σε πολίτη, με ή χωρίς τραυματισμό. Τότε φυσικά κατηγορούμε το Δήμο, τη φιλοζωική, το γείτονά μας…αναλώνουμε σελίδες και «οθόνες» πληροφόρησης, χωρίς ουσία, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και νόημα.
Όταν έχουμε μεγαλύτερη φιλοζωική διάθεση, δεν παραλείπουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας όταν εμφανιστεί κάποιο περιστατικό άγριας μαζικής θανάτωσης μερίδας τετράποδων ζώων από κάποιον «άγνωστο» κάτοικο της πόλης. Ο οποίος αγανακτισμένος από την κατάσταση, η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο, «παίρνει το νόμο στα χέρια του» , εξολοθρεύοντας τον κίνδυνο ώστε να προστατεύσει τα παιδιά και την περιουσία του…
Φαινόμενα σπάνια; Το αντίθετο..όλο και πιο συχνά τελευταία!
Εκείνο που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει και έχει ουσιαστική σημασία είναι πως ευθύνη για τα αδέσποτα έχουμε ΟΛΟΙ μας. Φιλόζωοι και «φιλόζωοι» που θα κρατήσουμε ένα χαριτωμένο σκυλάκι από το χρωματιστό λουρί φέτος το Καλοκαίρι στη Νότια Παραλία, ως αξεσουάρ, σετάκι με το νέο infashion sneaker και το νεοαποκτηθέν iphone…
Οι ίδιοι που όταν βαρεθούμε το παιχνίδι (μαγνήτη κοπλιμέντων και like στο instagram), δε θα διστάσουμε να το εγκαταλείψουμε σε κάποιο έρημο δρόμο όταν ο καιρός δεν ενδείκνυται για βόλτες!
Γι’ αυτό το λόγο πριν αποκτήσετε ένα γλυκούλι ζωάκι βεβαιωθείτε…
- Έχετε διαθέσιμο χρόνο να το βγάζετε έξω και να παίζετε μαζί του.
- Έχετε υπομονή τους έξι πρώτους μήνες για να το μάθετε να είναι συνεργάσιμο στο σπίτι.
- Ξέρετε από την αρχή τι θα το κάνετε όταν πάτε διακοπές!
- Διαθέτετε την οικονομική δυνατότητα για την τροφή του, τα εμβόλιά του (μία φορά το χρόνο), τις κτηνιατρικές του εξετάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί.
- Ελέγχετε πόρτες και περίφραξη, αν έχετε κήπο, και, αν μένετε σε διαμέρισμα, δεν το αφήνετε συνέχεια στο μπαλκόνι ή την ταράτσα.
- Του φοράτε πάντα την ταυτότητά του με το τηλέφωνό σας και το έχετε σημάνει ηλεκτρονικά με microchip.
- Φροντίζετε να μην ενοχλεί τους γείτονες τις ώρες της κοινής ησυχίας.
- Tο βγάζετε περίπατο πάντα με λουρί.
- Δεν το αφήνετε να ζευγαρώνει, αν δεν έχετε εξασφαλίσει πού θα πάνε τα μικρά του. Το στειρώνετε. Είναι βέβαιο πως η στείρωση δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία του.
- Δεν το εγκαταλείπετε ΠΟΤΕ! Ένα αδέσποτο στο δρόμο σημαίνει 20 αδέσποτα τον 1ο χρόνο, 66 το 2ο, 382 τον 3ο και κ.λπ.
- Φροντίζετε, όταν το βγάζετε βόλτα, για την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Μαζεύετε πάντα τα περιττώματά του.
Γιατί να στειρώσετε το ζώο;
Η στείρωση των κατοικίδιων έχει αποδεδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους. Ο λόγος είναι ότι τα ζώα δεν ζούνε στη φύση αλλά τα έχουμε περιορίσει στα διαμερίσματα ή σε χώρους όπου τα σιτίζουμε. Ο νέος τρόπος ζωής αυτών των ζώων έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί νέα νοσήματα τα οποία έχουν σχέση με το ορμονικό τους σύστημα. Για το λόγο αυτό πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η στείρωση των ζώων σε μικρή ηλικία τα προστατεύει σε ποσοστό που αγγίζει το 99% από το να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού ή του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς επίσης προστατεύει 100% τα θηλυκά ζώα από το να εκδηλώσουν νοσήματα της μήτρας (ενδομητρίτιδα, πυομήτρα) και του κόλπου (αφροδίσιο μεταδοτικό λεμφοσάρκωμα). Ένας εξίσου σημαντικός λόγος, όμως, είναι πως η στείρωση αποτρέπει τη γέννηση πολλών κουταβιών και γατιών που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν σπίτια και οικογένειες να τα φροντίζουν.
Να θυμάστε:
«το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους φαίνονται από τον τρόπο με τον οποίο αυτό μεταχειρίζεται τα ζώα.» (Mahatma Ghandi, 1869-1948)
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας διοργανώθηκαν εκδηλώσεις υιοθεσίας μικρών αδέσποτων φίλων μας, με μεγάλη επιτυχία. Στο stray.gr μπορείτε να βρείτε ένα αδέσποτο πουζητάει φροντίδα.
Στην Καστοριά δραστηριοποιείται η Ομάδα Προστασίας Αδέσποτων Ζώων με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο θέμα που μαστίζει την περιοχή μας. Ενημερωθείτε και υιοθετείστε ένα αδέσποτο. Ίσως ομορφύνει τη ζωή σας…
tips: Βρήκατε κάποιο αδέσποτο; Δείτε τί μπορείτε να κάνετε…
#Βήμα 1ο
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το σκυλί που βρήκες δεν είναι χαμένο. Παρατήρησέ το, είναι εύκολο να διαπιστώσεις αν έμενε σε σπίτι ή όχι. Φοράει κολάρο; Φαίνεται ταϊσμένο και καθαρό; Έτρεχε στο δρόμο σαν να το κυνηγούσαν και έμοιαζε αποπροσανατολισμένο πριν το πιάσεις; Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια ότι ίσως κάποιος να το ψάχνει. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το πας στο κοντινότερο κτηνιατρείο να το σκανάρουν για να δουν αν έχει μέσα του την ηλεκτρονική ταυτότητα ή μικροτσίπ. Αν έχει και είναι καταχωρημένα τα στοιχεία του κηδεμόνα στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τότε θα μπορέσεις να τον ειδοποιήσεις ώστε να έρθει να παραλάβει το σκύλο του. Μην ξεχνάς ότι σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς.
#Βήμα 2ο
Αφού διαπιστώσεις ότι το σκυλί που βρήκες δεν ανήκει σε κάποιον, ελέγχεις την φυσική του κατάσταση. Είναι φανερά υποσιτισμένο; Του λείπει τρίχωμα ή έχει πληγές σε διάφορες περιοχές του σώματός του; Κουτσαίνει; Όλα αυτά πρέπει να τα παρατηρήσεις για να κρίνεις πόσο σύντομα πρέπει να το πας στον κτηνίατρο. Αν η κατάστασή του φαίνεται γενικά καλή, και η ώρα ή η μέρα είναι ακατάλληλη, τότε μπορείς απλά να το μεταφέρεις σπίτι σου, να του βάλεις φαγητό, νερό, να φροντίσεις το μέρος που θα κοιμηθεί και την επόμενη μέρα να το πας στον κτηνίατρο για μια γενικότερη εξέταση της υγείας του. Προσοχή, αν δεν είναι μαθημένο σε αμάξι ή στο λουρί, θέλει αρκετή υπομονή και ήπιες κινήσεις κατά την μεταφορά του. Αν το σκυλί που βρήκες είναι πολύ μικρό σε ηλικία, τότε θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Αυτό γιατί τα κουτάβια είναι πολύ πιο επιρρεπή σε αρρώστιες και μικρόβια.
Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει από τον κτηνίατρο η απαραίτητη εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση καθώς και ο εμβολιασμός του σκύλου, εφόσον κρίνει ο κτηνίατρος ότι είναι υγιής. Για να ξέρεις, τα πρώτα εμβόλια του σκύλου σου είναι πολύ σημαντικά γιατί μόνο αυτά θα τον προστατέψουν από τις πιο σοβαρές και θανατηφόρες αρρώστιες. Σου παραθέτω την λίστα για να γνωρίζεις και ποιά είναι:
• Το εμβόλιο του τύφου (Ιογενής γαστρεντερίτιδας)
• Το εμβόλιο της μόρβας
• Το εμβόλιο της λεπτοσπείρωσης
• Το εμβόλιο του παρβυιού
• Το εμβόλιο της λοιμώδους ηπατίτιδας
• Το εμβόλιο της λύσσας
Εκτός από τα εμβόλια και την γενικότερη υγεία του μην ξεχάσεις να ενημερωθείς από τον κτηνίατρο σχετικά με την, κατά προσέγγιση, ηλικία του σκύλου. Εάν δεν είναι κουτάβι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κανονίσεις να το πας για στείρωση άμεσα. Μην το αμελήσεις! Εξάλλου η στείρωση αποτελεί πλέον μια έξτρα ασπίδα για την υγεία του σκύλου σου από προβλήματα όπως η πυομήτρα και άλλες ύπουλες ασθένειες των αστείρωτων σκύλων.
#Βήμα 3ο
Ωραία, τα περί υγείας του σκύλου στα εξήγησα και θα στα εξηγήσει ακόμα καλύτερα ο κτηνίατρος σου. Τι γίνεται τώρα που γύρισες σπίτι με το νέο σου υιοθετημένο συντροφάκι; Εάν ο σκύλος σου είναι ενήλικος ή έχει ζήσει για κάποιο διάστημα στον δρόμο, τότε θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι πρώτες 4-6 εβδομάδες θα είναι οι εβδομάδες προσαρμογής του σκύλου σου στο νέο του περιβάλλον. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να έχεις μια ανέχεια σε τυχόν λερώματα ή δύσκολες συμπεριφορές. Είναι λογικό εξάλλου! Απ’ τον δρόμο και την διαρκή μάχη για επιβίωση, βρέθηκε σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Τις πρώτες αυτές εβδομάδες λοιπόν, μην έχεις υψηλές απαιτήσεις από τον σκύλο σου αλλά άστον να εξοικειωθεί με το νέο του περιβάλλον και προσπάθησε να τον κάνεις να σε εμπιστευτεί ώστε να χτίσετε μια ισορροπημένη σχέση.
Όμως, από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να του δείξεις που θα κοιμάται, τι θέλεις και τι δεν θέλεις να κάνει μέσα στο σπίτι. Απαραίτητες επίσης για την εκμάθηση της τουαλέτας του, είναι και οι βόλτες έξω. Προσοχή όμως! Έναν φρέσκο-υιοθετημένο σκύλο δεν πρέπει ποτέ να τον βγάλεις έξω χωρίς λουρί. Μεταξύ μας, κανέναν σκύλο δεν είναι φρόνιμο να βγάζεις έξω χωρίς λουρί. Σκυλιά που έχουν ζήσει στο δρόμο, μπορεί να έχουν τάσεις φυγής. Μην πληγωθείς. Δεν είναι επειδή δεν περνάνε καλά μαζί σου, αλλά τους βγαίνει μια έμφυτη τάση φυγής προς τα γνωστά πλην επικίνδυνα μέρη τους.
Συμμερίσου το γεγονός ότι ο σκύλος που μάζεψες μπορεί να έχει άσχημα βιώματα. Αυτό μπορεί να τον κάνει λίγο αγχωμένο και επιφυλακτικό τον πρώτο καιρό. Θέλουν χρόνο αυτά τα σκυλιά για να μάθουν να μην κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό το βράδυ. Σκέψου πού ζούσαν και πώς και θα καταλάβεις γιατί.
Αν είσαι από αυτούς που βρήκαν ένα πολύ μωρό-κουτάβι στο δρόμο, τότε ξεκινάς να ζωγραφίζεις σε έναν λευκό καμβά. Το υιοθετημένο σου κουτάβι δεν θα έχει προλάβει να συνηθίσει την ζωή στον δρόμο και συνεπώς δεν θα έχει τις τυχόν τάσεις φυγής που προανέφερα, ούτε θα είναι τόσο επιφυλακτικό. Σε αυτή την περίπτωση η εκπαίδευση θα κυλήσει όπως αν το είχες αγοράσει από έναν πιστοποιημένο εκτροφέα. (Σαν αυτούς που επιμένουν στην ράτσα και όχι στην φάτσα..)
(πηγη πληροφοριών nou-pou.gr, filozoiki.gr)
Διαβάστε το Νόμο 4039/12 για τα Αδέσποτα
Pingback: Τραυματισμός ΣΟΚ φοιτητή από επίθεση αδέσποτου σκύλου στην Καστοριά - AboutKastoria.gr