9 +1 λόγοι για τους οποίους είναι αναγκαία η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! 9 +1λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι  σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ:

1. Γιατί, ακόμα και σε χώρες του δυτικού κόσμου, όπως η Ελλάδα, όπου θεωρητικάη ψαλίδα της ανισότητας βάσει φύλου έχει μικρύνει, στην πράξη ωστόσο φαίνεται πως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των γυναικών είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ τα ποσοστά δίωξής τους πολύ χαμηλά.

2. Γιατί,η πλειοψηφία των θυμάτων βιασμού είναι γυναίκες και κορίτσια (cis και trans). Ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως βίαιη πρακτική επιβολής εξουσίας πάνω σε ένα άλλο άτομο, ακόμα και ως όπλο πολέμου. Παράλληλα, τα θύματα βιασμού εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα με κοινωνικό στιγματισμό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους αποδίδεται μερίδιο ευθύνης λόγω της «συμπεριφοράς» ή του «ντυσίματός τους».

3. Γιατί, για τις εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ(πορνεία, ερωτικές ταινίες, stripclubs), η σεξουαλική κακοποίηση και η εκμετάλλευση θεωρείται «μέρος της δουλειάς» και σπάνια καταγράφεται ή καταγγέλλεται, αφού η εξάσκηση του επαγγέλματος θεωρείται άμεσα (πλήρης ποινικοποίηση) ή/και έμμεσα (ποινικοποίηση των πελατών) παράνομη.

4. Γιατί, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), το 70% των θυμάτων σωματεμπορίας (trafficking) σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες και κορίτσια.

5. Γιατί, σε πολλές χώρες του κόσμου, υπάρχουν κορίτσια που εξαναγκάζονται σε γάμο. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, μία στις τρεις γυναίκες σήμερα έχει παντρευτεί πριν την ηλικία των 15 ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό εξαναγκαστικών γάμων είναι η Μπουρκίνα Φάσο, όπου το 52% των κοριτσιών εξαναγκάζεται σε γάμο πριν την ηλικία των 18.

6. Γιατί, υπάρχουν νομοθεσίες, στο πλαίσιο των οποίων το σώμα της γυναίκας επί της ουσίας ελέγχεται από τρίτους. Και αυτό γίνεται άλλοτε άμεσα, όπως με την ποινικοποίηση της άμβλωσης στη Χιλή, στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ιρλανδία και άλλοτε έμμεσα, μέσωανεπαρκών νομοθεσιών που δεν προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εγκύων.Σημειωτέων πως περίπου το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου η έκτρωση είτε απαγορεύεται εξ ολοκλήρου, είτε επιτρέπεται μονάχα σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της γυναίκας.
Η δίκη σας άσκηση πίεσης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Καλέστε την Ιρλανδία να αποποινικοποιήσει την έκτρωση!

7. Γιατί, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους. Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί μια καθημερινή πραγματικότητα για τις γυναίκες, όπου και αν βρίσκονται. Μια μελέτη του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι το 43% των νεαρών γυναικών στο Λονδίνο έχει υποστεί παρενόχληση στο δρόμο. Η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική βία αποτελούν μάστιγα και για τις γυναίκες πρόσφυγες, καθώς-όπως οι ίδιες δηλώνουν σε έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας-αντιμετωπίζουν βία, επιθέσεις και σεξουαλική εκμετάλλευση σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους, ακόμη και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

8. Γιατί, ενώ οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, η συμμετοχή τους τόσο στη δημόσια εκπροσώπηση όσο και στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια παραμένει σχετικά χαμηλή.

9. Γιατί, υπάρχουν γυναίκες που καταδικάζονται, ακόμα και σε θανατική ποινή, επειδή υπερασπίστηκαν τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση δύο κοριτσιών στην Ινδία, στις οποίες επιβλήθηκε η ποινή του βιασμού,επειδή ο αδελφός τους είχε αναπτύξει ερωτική σχέση με γυναίκα διαφορετικής κάστας.

10. Γιατί, ακόμη και το 2016 παραμένει δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικό, να είσαι Γυναίκα.

 

athensvoice.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *