38χρονη στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊου στη χώρα μας- Βρισκόταν στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας
Κορονοϊός: 38χρονη Ελληνίδα η οποία είχε ταξιδέψει μαζί με άλλους Έλληνες στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Η γυναίκα σύμφωνα με πληροφορίες είχε επισκεφθεί την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα το Μιλάνο όπου βρίσκονταν εκεί για την εβδομάδα μόδας, καθώς η επιχείρησή της ασχολείται με τον συγκεκριμένο χώρο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες έμεινε στην Ιταλία για τέσσερις ημέρες και επέστρεψε αεροπορικώς με την Ryanair πριν από δύο ημέρες. Χθες βράδυ (Τρίτη) πήγε στο ΑΧΕΠΑ αφού προηγουμένως είχε καλέσει τον ΕΟΔΥ προκειμένου να ενημερώσει για τα ύποπτα συμπτώματα που είχε.
Αδειάζουν ράφια στα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης μετά το κρούσμα κορονοϊού
Από τον ΕΟΔΥ την παρέπεμψαν στο ΑΧΕΠΑ όπου αν και δεν εφημέρευε σήμανε άμεσα συναγερμός και επιστρατεύτηκε η εδική μονάδα διαχείρισης ανάλογων περιστατικών. Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο και από την πρώτη στιγμή νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητική πίεσης.
Αυτή την στιγμή γίνεται έρευνα ώστε να εξακριβωθεί με ποιον ήρθε σε επαφή τις δύο ημέρες που βρίσκονταν στην Ελλάδα μετά την επιστροφή της και ποιοι κάθονταν κοντά της στο αεροπλάνο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα στη Θεσσαλονίκη κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ενημερωθεί. Θα εξεταστούν σύμφωνα με πληροφορίες όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και φυσικά και τα μέλη της οικογένειάς της που έχουν απομονωθεί ήδη οικειοθελώς.
Κορονοϊός: Πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει σε μια επιφάνεια;
Την ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και δήλωσε ότι «η νόσος παραμένει ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων και ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής». Πρόσθεσε ακόμη ότι «όσοι έχουν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ».
Στο μεταξύ, αρνητικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο άνδρας που νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Τρίτης στο νοσοκομείο Αττικόν. O άνδρας μεταφέρθηκε χθες από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν» και μετά από την εξέταση του δείγματος διαπιστώθηκε ότι δεν πάσχει από κορονοϊό.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα
Από εκεί και πέρα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιέχει τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού. Τα μέτρα όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ενεργοποιηθούν όταν θα χρειαστεί.
Περιορισμός σύνδεσης της Ελλάδας με χώρες όπου ο κορονοϊός έχει μεγάλη εξάπλωση, αναστολή λειτουργίας σχολείων και γενικά όλων των περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού, περιορισμός κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αναγκαστική διάθεση όλων των κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και θαλάμων νοσηλείας από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο Δημόσιο, έκτακτες προσλήψεις και έκτακτη επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» των μέτρων για την περιχαράκωση τυχόν κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.
Δείτε εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, περιλαμβάνει πέντε άρθρα με μέτρα για τον κορονοϊό, κάποια από τα οποία είναι προληπτικά και κάποια έκτακτα, και θα εφαρμοστούν στην περίπτωση έξαρσης των περιστατικών με Covid-19 και στην Ελλάδα.
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά σε ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
– Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε χθες συνάντηση με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό.
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον κ. Ξανθό, αλλά και τον Παύλο Πολάκη, αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνoϊού, όπως διαμορφώνονται και στη γειτονική Ιταλία, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Κοινός τόπος και των τριών ήταν πως «πρέπει να ακούμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες» και πως «χρειάζεται ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση».