3 εύκολες και λαχταριστές συνταγές για φανουρόπιτα
3 συνταγές για λαχταριστές φανουρόπιτες που θα λατρέψετε!
Επιλέξτε και μεγαλουργήστε:
Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη. Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο
Υλικά Συνταγής
Εκτέλεση
Αυτή η αφράτη, νηστίσιμη φανουρόπιτα με ελαιόλαδο, όπως και όλα τα παραδοσιακά γλυκά, είναι μια πολύ εύκολη συνταγή.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2-3΄ να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, σε μια κανάτα κι ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα της φανουρόπιτας, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε. Το μείγμα φανουρόπιτας θα μοιάζει με χυλός.
Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι 30χ24 εκ. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της φανουρόπιτας.
Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170 βαθμούς C και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10΄ περίπου. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50΄.
Πριν βγάλουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
Η φανουρόπιτα αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα
Λίγα ακόμα μυστικά για τη νηστίσιμη και αφράτη φανουρόπιτα
• Η φανουρόπιτα θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι η 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.
• Για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα, πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.
• Η ζύμη της φανουρόπιτας πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.
• Για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα, πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
•Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.
•Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουροπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής: Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ. Ραντίστε με 2-3 κουταλιές κρασί η χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν. Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι. Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι. Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες. Κάντε απαλό ανακάτεμα.
Μια κλασική ελληνική συνταγή που όλοι θα λατρέψουμε!
#tsoulotip: Δε χρειαζεται να περιοριστείτε μονο στους ξηρούς καρπούς που αναγράφονται στη συνταγη, μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε είδος ξηρού καρπού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας στις ίδιες αναλογίες.
ΥΛΙΚΑ
240 ml νερό
110 ml ηλιέλαιο
Χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
70 γρ. καρύδια
120 γρ. σταφίδες
2 κ.γ. κανέλα τριμμένη (κοφτές)
Για το σερβίρισμα:
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα τριμμένη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εξοπλισμός
-
Ταψί (32 x 22εκ)
Υλικά
- 300 ml ελαιόλαδο
- 350 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1 ΚΣ μαγειρική σόδα
- 1 κγ κανέλα
- 200 ml χλιαρό νερό
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 120 γρ. σταφίδες
- 450 γρ.+ 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα προαιρετικά
Οδηγίες
-
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
-
Προσθέτω το νερό, το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίχνω την σόδα ανακατεύοντας πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μείγμα. Συνεχίζω με την κανέλα και τα καρύδια.
-
Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ενσωματώνοντας το στο μείγμα.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάζω με λαδόκολλα το ταψί (32 x 22εκ).
-
Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις σταφίδες, τις μουλιάζω 5 λεπτά στο νερό, τις στραγγίζω καλά
-
και προσθέτω 1 ΚΣ αλεύρι για να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
-
Τις ρίχνω τελευταίες στο μείγμα, ανακατεύω και το βάζω στο ταψί.
-
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα όπως τα κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου (μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό).
-
Το βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσω την λαδόκολλα. Αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά πριν την κόψω σε κομμάτια.
-
Προαιρετικά μπορώ να γαρνίρω ραντίζοντας από πάνω με λίγη άχνη.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!