3 εύκολες και λαχταριστές συνταγές για φανουρόπιτα

3 συνταγές για λαχταριστές φανουρόπιτες που θα λατρέψετε!

Επιλέξτε και μεγαλουργήστε:

 

 

 

argiro.gr

Προετοιμασία: 0:10′ Μαγείρεμα: 1:10′
Εύκολη
Μερίδες: 16

Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη. Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο

Υλικά Συνταγής

 

giorgostsoulis.com

ΜΕΡΙΔΕΣ 8-10
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 40Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 1/5

Μια κλασική ελληνική συνταγή που όλοι θα λατρέψουμε!

#tsoulotip: Δε χρειαζεται να περιοριστείτε μονο στους ξηρούς καρπούς που αναγράφονται στη συνταγη, μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε είδος ξηρού καρπού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας στις ίδιες αναλογίες.

ΥΛΙΚΑ

240 ml νερό

110 ml ηλιέλαιο

Χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού

2 κ.γ. μπεικιν πάουντερ

200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

70 γρ. καρύδια

120 γρ. σταφίδες

2 κ.γ. κανέλα τριμμένη (κοφτές)

 

Για το σερβίρισμα:

Άχνη ζάχαρη

Κανέλα τριμμένη

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑ Θερμίδες 547 27%
ΒΑΖΑ Λίπος 37.5g 54%
ΒΑΖΑ Kορεσμένα 1.7g 9%
ΒΑΖΑ Πρωτεΐνες 9g 18%
ΒΑΖΑ Yδατάνθ. 86.8g 33%
ΒΑΖΑ Σάκχαρα 35g 39%
ΒΑΖΑ Αλάτι 0.1g 1.67%
ΒΑΖΑ Ινες 3g 13%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Σε ένα μπολ αδειάζουμε όλα τα υγρά υλικά της συνταγής, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

2 Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά της συνταγής και τα ανακατεύουμε προσεκτικά.
3 Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά στο μπολ με τα υγρά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και ομοιογενές μείγμα.
4 Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκ.
5 Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της.
6 Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 180 °C βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά περίπου.
7 Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
8 Κόβουμε και σερβίρουμε.

Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ. 10 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 30 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 568kcal

Εξοπλισμός

  • Ταψί (32 x 22εκ)

Υλικά

  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 350 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 ΚΣ μαγειρική σόδα
  • 1 κγ κανέλα
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 120 γρ. σταφίδες
  • 450 γρ.+ 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα προαιρετικά

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτω το νερό, το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίχνω την σόδα ανακατεύοντας πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μείγμα. Συνεχίζω με την κανέλα και τα καρύδια.
  • Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ενσωματώνοντας το στο μείγμα.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάζω με λαδόκολλα το ταψί (32 x 22εκ).
  • Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις σταφίδες, τις μουλιάζω 5 λεπτά στο νερό, τις στραγγίζω καλά
  • και  προσθέτω 1 ΚΣ αλεύρι για να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
  • Τις ρίχνω τελευταίες στο μείγμα, ανακατεύω και το βάζω στο ταψί.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα όπως τα κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου (μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό).
  • Το βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσω την λαδόκολλα. Αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά πριν την κόψω σε κομμάτια.
  • Προαιρετικά μπορώ να γαρνίρω ραντίζοντας από πάνω με λίγη άχνη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Θερμίδες: 568kcal | Υδατάνθρακες: 70γρ | Πρωτεΐνη: 6γρ | Λιπαρά: 31γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ | Νάτριο: 279mg | Κάλιο: 218mg | Φυτικές ίνες: 2γρ | Σάκχαρα: 32γρ | Βιταμίνη A: 58IU | Βιταμίνη C: 15mg | Ασβέστιο: 22mg | Σίδηρο: 2mg
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *