2 νέα θετικά κρούσματα στην Καστοριά – 6 συνολικά θέτουν την περιοχή στο κόκκινο!

Συγγενείς του 90χρονου που βρέθηκε θετικός στον κορονοιό, είναι τα 2 νέα κρούσματα που προστίθενται στη λίστα των ασθενών που προέρχονται από τη περιοχή μας.

6 συνολικά συμπολίτες μας, θετικοί στον κορονοϊό, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης για το αμέσως επόμενο διάστημα στην Καστοριά.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλος και ανησυχητικός αφού δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η «πηγή» της μετάδοσης του ιού.

Όπως αποδεικνύεται -δυστυχώς- συμπολίτες μας, αν κι ένιωσαν τα συμπτώματα της ασθένειας- είτε γιατί την υποτίμησαν, είτε γιατί φοβήθηκαν τις συνέπειες της υπακοής στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας- προτίμησαν να αποκρύψουν την κατάστασή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών τους, ίσως και ανθρώπων του οικογενειακού περιβάλλοντός τους.

Έτσι από την στιγμή που εκδηλώθηκε το πρώτο περιστατικό με σοβαρά συμπτώματα, άρχισε να αποκαλύπτεται η ύπαρξη του κορονοϊού στην περιοχή μας.

Και είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση πλέον που δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και συνεχίζουν να μολύνονται καθημερινά.

Οι συνέπειες και για την Καστοριά με λίγα λόγια;

Χωρίς πρόθεση κινδυνολογίας αλλά ούτε ωραιοποίησης της κατάστασης, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον, ώστε να μη δούμε μια εικόνα ερημωμένης πόλης.

Οι φοιτητές εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη μας, καθώς οι σχολές θα παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Τα super markets είναι γεμάτα κόσμο που προμηθεύονται είδη καθαρισμού και προσφορές προϊόντων μακρά διάρκειας. Την ίδια στιγμή οι επαφές στον δρόμο περιορίζονται σε χαιρετισμούς εξ αποστάσεως, με διαρκείς αστεϊσμούς και σχόλια για την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι δημόσιες υπηρεσίες λαμβάνουν ειδικά μέτρα  (γάντια, αντισηπτικά, κλείσιμο ταμείων, παροχή υπηρεσιών με ραντεβού, κλπ) ενώ τα παιδιά είναι στα σπίτια λόγω διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των φροντιστηρίων.

 

Τι οφείλουμε πλέον να κάνουμε:

 

Αρχικά ψυχραιμία. Καθένας μας είναι υπεύθυνος για την τήρηση των ατομικών μέτρων. Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες οφείλουν να δείξουν κατανόηση και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και επαφές, για όσο διάστημα χρειαστεί. Άτομα με ύποπτα συμπτώματα, άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές με κρούσματα και ο περίγυρός τους, οφείλουν να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες παρουσίες τους σε χώρους όπως, καφέ, εστιατόρια, super markets, φαρμακεία, ιδιώτες γιατρούς, εκκλησία, νοσοκομείο. Η ειλικρίνεια είναι το Α και το Ω για την ομαλή πορεία της κατάστασης.

Τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στα σχολεία τους πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά σε κλειστούς χώρους, κινηματογράφους, καφετέριες ή παιδικές χαρές. Οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τους παιδιάτρους τους για ερωτήματα και υποδείξεις σχετικές με τον ιό, για την καλύτερη διαχείριση καταστάσεων.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν είναι λοιπόν συνετό να θέτουμε σε κίνδυνο, εξ αμελείας, τη ζωή ανθρώπων γύρω μας. Ας αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς, μυστικοπάθειες, φόβους, κόμπλεξ- όπως θέλετε πείτε το- ας ενημερωθούμε σωστά από τους επίσημους φορείς, ας προφυλαχθούμε κι ας προφυλάξουμε. Ό,τι έγινε έγινε πλέον, ο χρόνος δε γυρίζει. Όσοι δεν αξιολόγησαν καλά την κατάσταση, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν και να πράξουν υπεύθυνα. Το bullying και ο καταλογισμός ευθυνών δε βοηθά, αντίθετα μεγαλώνει την ένταση.

Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να πράττουμε αναλόγως.

Μην ξεχνάτε την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο 1135!

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα μέτρα προστασίας από τον ιστότοπο του ΕΟΔΥ 

 

Με σοβαρότητα και ψυχραιμία όλα θα πάνε καλά!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *